Køkkenknive

Køkkenknive

Køkkenknive er et must i ethvert køkken, men det kan være svært at overskue hvilke knive der er bedst og hvilke typer man skal vælge. Der er et hav af forskellige producenter og derfor er det vigtigt at du er opmærksom på hvordan kniven er opbygget og om kvaliteten er i top. For at få de lidt mere professionelle køkkenknive skal du lidt længere op i pris, men du vil ikke komme til at fortryde det, da det betyder længere levetid og at kniven er mere arbejdsvenlig.

Guide: Sådan vælger du den rigtige køkkenkniv!

For at vælge den korrekte kniv, skal du gerne kende knivens opbygning fra håndtag til spids. Der er rigtig mange elementer som spiller en rolle omkring kvaliteten på kniven. Håndtaget på en kniv er enten lavet at træ, plast eller metal og der er fordele ved alle tre slags. Træskaftet er lækkert at holde ved når du skal skære, men selve holdbarheden og vedligeholdelsen skal man være opmærksom på. Plast kan være lidt skrøbeligt og glat, men det er vedligeholdsfrit og nemt at gøre rent. Derudover kan det også nemmere holde til at blive vasket. Et metalhåndtag vil holde længst, men kan være med lidt forkert udformning være glatte. Men det bedst er at du prøver dig frem.

Tangen er den del at kniven, som faktisk er bladet, der fortsætter ind i håndtaget. Her er det første gode tip – køb en kniv med fuld-tang, som fortsætter gennem hele håndtaget. Den er både mest holdbar og også den bedste at benytte. En halv-tang er det næstbedste du kan vælge, og der ved du kun kunne se tangen foroven og bagpå håndtaget, så vi vil helt klart anbefale at du er opmærksom på dette når du skal ud og købe nye køkkenknive.

Selve ryggen på kniven er også en vigtig del, for på de professionelle kokkeknive vil ryggen være tykkere end selve bladet. Ryggen bruges til at skrabe dit skærebræt med. Mange laver den fejl at bruge bladet til udførelsen, men det gør at kniven mister skarpheden. Men ved at ryggen er tyk, giver det også en god balance og styrke til knivbladet når du skærer.

Ustanset og smedet køkkenknive – hvilken er bedst?

Når du skal ud og anskaffe dig nye lækre køkkenknive er det også vigtigt at du undersøger om kniven er ustanset eller smedet.

En ustanset kniv er lavet ved at man klipper et stykker pladestål ud, så den bliver formet som en kniv og derefter sliber man kanten så den bliver skarp. Det er en kniv som er hurtig og billig at producere, og desværre kan de ofte helt bøje hvis du benytter dem til lidt hårdere madvarer som fx grøntsager. Du kan med fordel bruge dem når du skal filetere en fisk, men ellers er det ikke en kvalitet som er helt optimal. Så derfor vil vi anbefale at du undgår disse knive, medmindre du decideret vil have en fileteringskniv.

En smedet køkkenkniv er produceret ud af ét stykke stål og er derfor meget mere holdbart og hårdfør. Det er blevet varmet op og kølet ned flere gange for at hærde stålet og gøre det mere fleksibelt, og desuden gør processen også at stålet vil blive tættere i strukturen som gør at kniven er meget nemmere at slibe og at skarpheden opretholdes i længere tid.

Hvor mange forskellige køkkenknive skal jeg have?

Køkkenknive er et vigtigt redskab i dit køkken og du bruger dem rigtig meget i din daglige madlavning. Der er mange forskellige typer af knive, men der er selvfølgelig nogen som er mere anvendelige og benyttet i et køkken. Vi vil anbefale at du anskaffer dig følgende knive:

  • Brødkniv (bruges til brød, men kan også bruges til steg)
  • Urteknive (køb 2 urteknive – så er du forberedt på flere forskellige størrelser grøntsager)
  • Kokkekniv (til kødet, men den kan også bruges til grøntsager)
  • Filetkniv (uundværlig hvis du skal filetere en fisk eller andet kød)
  • Tomatkniv (som ligner en mini udgave af en brødkniv. Dens bølgeformede takker, gør den ideel til at udskære blød grøntsager og frugter)

Der findes også mange flere udgaver som fx forskærekniv, udbenerkniv osv. så det er kun op til dig selv at vurdere hvor stort dit udvalg af køkkenknive skal være. Vi har bare anbefalet de mest anvendte og brugbare i det almindelige hverdagskøkken.

Viser 1 til 1 (af i alt 1 produkter)
På lager
209,00
Viser 1 til 1 (af i alt 1 produkter)